MERHABA5 KODU İLE İLK SİPARİŞİNİZE ÖZEL %5 İNDİRİM FIRSATI!
500 TL üzeri ücretsiz kargo
%100 Doğal
MERHABA5 KODU İLE İLK SİPARİŞİNİZE ÖZEL %5 İNDİRİM FIRSATI!
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Diş Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diş kisti, dişlerin etrafındaki dokulardan oluşan sıvı dolu keseciklere denir. Diş kökleri etrafında ya da diş etleri içerisinde bulunur. Çevredeki kemik ve dokulara zarar verebilir. Bazen ağrısız olabilir ve hafif semptomlar gösterebilir. Kist gözle görülür bir büyüklüğe ulaştığında genel semptomlar oluşabilir. 

Bu kistler sağlıklı ağız ve diş bakımı için oldukça gereklidir. Bu sayede oluşabilecek tehlikeleri atlatma şansı elde edersiniz. Peki, diş kisti nedir ve belirtileri nelerdir? Şimdi gelin, diş kisti hakkında bilmeniz gereken detayları inceleyelim. 

Diş Kisti Nedir?

Diş kisti, yarı katı veya sıvı malzeme ile dolu kapalı bir oyuktur. Etkili tedavi için erken tanı gerektirir. İyi huyludur ancak agresif olabilir. Yani dişlerin çevresinde çene ve kemiklere zarar verebilir. Bu nedenle aile içinde sağlıklı ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmak gerekir. 

Bunun yanında diş fırçası ve macunu seçimlerine dikkat etmelisiniz. Kistin boyutu büyüdükçe tehlike altındaki dişin kemik dokusuna baskı uygulanır. Yani diş doktoruna düzenli aralıklarla muayene olmak ve ağız bakımı yapmak gerekmektedir. 

Diş Kisti Belirtileri Nelerdir?

Diş kisti belirtileri arasında genel olarak şunlar vardır:

  • Ağrı ve hassasiyet oluşmaktadır. Çünkü diş kisti çevre dokulara baskı uygular. Bu da dişte ağrıya ve hassasiyete neden olabilmektedir. Ayrıca bu hassasiyet ve ağrı, diş kistinin büyüdüğünü veya enfekte olduğunu gösterir. 
  • Şişlik veya yumru belirtileri arasındadır. Bu kistler baskı yaptığında çenede veya diş etlerinde şişlik meydana gelebilir. 
  • Diş renginde değişiklikler olur. Dişleriniz sarımsı veya gri renkte görünebilir. 
  • Diş çekilmesine ve iltihabına neden olarak diş eti sorunları yaşatabilir.
  • Ağızda kötü kokuya ya da tada sebep olabilir. Bu da yaşamınızı olumsuz yönde etkileyebilir. 

Diş kisti problemleri, diğer diş sorunları ile benzer olabilir. Bu sebeple bir diş hekimi veya diş cerrahı tarafından muayene edilmesi gerekir. Böylece kesin teşhis şansı elde edilir. 

Diş Kisti Neden Olur?

Diş kistlerinin oluşma nedenleri genellikle diş kökleri ile ilgilidir. Aynı zamanda dişlerin çevresindeki dokularla ilişkilidir. Ölmekte ya da ölü bir dişin kökünde oluşmaktadır. Ancak ortaya çıkmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Kalıcı dişlerin yanlış konumlandırmasından ortaya çıkabilmektedir. Atipik diş gelişimi, kistlerin oluşmasına neden olabilmektedir. 

Kök kanal tedavisinin komplikasyonu olarak görülebilmektedir. Normal diş büyümesinde rol oynayan hücrelerde mutasyon meydana gelebilir. Bu da diş kisti oluşumuna sebep olabilir. Aynı zamanda ağız ve diş bakımı doğru şekilde doğru ürünlerle yapılmadığında oluşur. Bu nedenle diş macunu ve arayüz fırçası gibi malzemelerin kaliteli olması gerekir. Bunun yanında diş fırçası ve ağız bakım suyu seçimi de oldukça önemlidir. 

Diş Kistini Önleme Yolları Nelerdir?

Diş kistini önlemenin birçok yolu bulunmaktadır. Bu yollardan bazıları ise şöyledir.

Düzenli diş kontrollerine gidin

Düzenli diş kontrolleri ağız sağlığı sorunlarının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda erken teşhis yapılmasına olanak tanır. Diş hekiminize danışmadan hiçbir ürünü kullanmamalısınız. Doktorunuz öneriyor ise ürünleri kullanmalısınız. 

Ağız hijyenine önem verin

Diş ve diş eti sağlığını korumak için ağız hijyenine önem vermelisiniz. Düzenli diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımı bakteri plağı oluşumuna engel olabilir. Bu da diş kisti oluşumunu önleyebilir. Glimo diş bakım ürünleri ağız hijyenine önem vermenizi sağlayabilir. 

Risk faktörlerinden kaçının

Diş kistlerinin oluşumunu arttırabilecek risk faktörlerinden kaçınmalısınız. Örneğin, alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalısınız. Bununla beraber ağız ve diş bakımınız için risk teşkil edecek ürünleri kullanmamalısınız. 

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kistlerinin tedavisi büyüklüklerine ve yerleşim yerlerine göre değişkenlik gösterir. Yeterince küçükse dişin çevresindeki dokuya zarar vermemeye çalışılır. Cerrahi olarak dişin tamamı da çıkarılabilir. Bu işlem ağız ve çene cerrahları tarafından yapılır. Ağız kistinin büyümesinden dolayı hasara uğrayan dişlerde kanal tedavisi gerekli görülebilir. 

Diş kisti için ayrıntılı bir tedavi gerekir. Net bir şekilde doktorunuz kisti tespit ederse tedaviye başlanır. Genellikle marsupializasyon olarak adlandırılan tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu teknikte kisti cerrahi olarak kesmek lazımdır. Kistin kalan kısmı dikişlerle kapatılmaz. Bunun yerine kist açık kalır. Sıvı biriktiğinde kolayca boşaltılır. Unutulmaması gereken nokta ise diş bakımın düzenli ve özenli bakım gerektirmesidir. 

Diş Kisti Teşhisi Nasıl Yapılır?

Diş kistini tespit etmek için farklı yöntemler kullanılır. Genellikle röntgen veya bilgisayarlı tomografi yapılmaktadır. Bu, diş kistinin boyutunun, şeklinin ve yerinin önemini belirler. Aynı zamanda klinik değerlendirme gerekmektedir. Muayene sonrasında dişte kist olup olmadığı anlaşılabilir. Görüntüleme testlerinin sonucunda da teşhis konulabilir.