%100 Doğal
500 TL üzeri ücretsiz kargo
%100 Doğal
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Propolisli Diş Macunu ve Diş ile Ağız Sağlığı Üzerine Etkileri

Propolisli Diş Macunu ve Diş ile Ağız Sağlığı Üzerine Etkileri

Bal, midede kolay sindirilebilen, süresiz raf ömrüne sahip, hiçbir katkı maddesi içermeyen, arılar tarafından üretilen, son halini bal peteğinde alan, doğal şekerli bir gıdadır. Arılar bal özünü çiçeklerden alırlar ve ardından peteğe regürjite ederler. Bal özünden su ayrılır, enzimatik reaksiyonlar gerçekleşir ve geriye bal kalır. Balın bulunduğu kap eğer kapalıysa içinde mikrop üremediğinden dolayı binlerce yıl bozulmaz. Propolis ise bal arıları tarafınca üretilen, kovanda kapatmak istedikleri delikleri doldurmak için kullandıkları, son derece yapışkan bir maddedir. İçeriğinde işçi bal arısının tükürüğü, karnında bulunan sekiz adet beze tarafınca salgılanan balmumu, polen, vitamin, mineral, yağ asitleri, aromatik yağlar ve bitki özlü sızıntılar mevcuttur ki bunlar da bu arıların çevresinde bulunan doğaya bağlıdır. Tıbbi makalelerde bakteri, virüs, mantar, iltihap ve kansere karşı etkileri yanısıra, bağışıklık sistemi üzerine etkilerinden bahsedilmiştir. Diş bakımında da yeri mevcuttur.

Propolisli Diş Macunu Faydaları

Ağız ve diş bakımı sağlığı söz konusu olunca, ağız içinde bulunan mikropların dişlerde çürük ve diş etinde iltihaba neden olduğu bilinmektedir. Özellikle diş çürüklerine Streptococcus Mutans (S. mutans) adındaki bakteri neden olmaktadır. Bu mikrobun etkinliği dişe yapışma gücü, asit üretme yeteneği ve asit ortama dayanıklılığından kaynaklanmaktadır. Yapılan tıbbi çalışmalarda ağız, diş ve diş fırçası bakımında propolis kullanıldığında:

● Diş çürüğü ve diş eti iltihabı ihtimalini arttıran bakteriyel plağın azaldığı

● S. mutans’ın ürettiği asidin azaldığı

● S. mutans’ın aside karşı dayanıklılığının azaldığı

● Diş etinde bulunan fibroblast hücrelerine diğer temizleyicilere kıyasla daha az vererek,diş eti sağlığına katkıda bulunduğu

● Diş fırçasında biriken mikroplardan arındırdığı gösterilmiştir.

Arılar yaklaşık 100,000,000 yıldır dünyada bulunmaktadır, bu nedenle bal ve propolis de onlarla birlikte mevcuttur. Binlerce yıllık yazılı tarihte de bal ve arıların sağlık üzerine etkileri kayda geçmiştir. Bunların yanı sıra son dönemlerde yapılan tıbbi çalışmalarda da özellikle propolisin diş ve ağız bakımında etkin bir şekilde kullanılabileceği gösterilmiştir.

Dr. Gökhan Nesim Mamur / Pediatrist – Amerika Birleşik Devletleri